Associate Professor Dr Muhammad Muhsin Ahmad Zahari

  • Career :Clinical Psychiatrist

  • Nombor Telefon : +603-78414000

  • University Malaya Specialist Centre, UMSC Building, Lot 28, Lorong Universiti, Lembah Pantai, 50603, Kuala Lumpur

8 Comments

More Info
Reviewer profile
Menurut Assc Prof Dr Muhammad Muhsin, peratusan untuk fidofilia di tahap ini untuk berubah kepada fidofilia yang melakukan pencabulan kanak-kanak itu ada walaupun kecil. Fidofilia bukan semestinya melakukan seks terhadap kanak-kanak tetapi ia menjurus ke arah itu. Dia mungkin berminat sahaja, maksudnya tiada berlaku sebarang sentuhan atau meneruskan keinginan dan kemahuannya. Dipendekkan, seorang dewasa yang mudah terangsang dengan memikirkan dan membayangkan atau dengan melihat gambar kanak-kanak sahaja.
by
Reviewer profile
Menurut Prof Madya Dr Muhammad Muhsin, terdapat tiga jenis gangguan perasaan yang berlaku di kalangan wanita selepas bersalin bermula dengan tekanan perasaan ringan yang biasa dikenali dengan baby blues, tahap pertengahan dipanggil post partum depresi dan tahap paling kronik adalah post partum psikosis atau biasa dikenali sebagai meroyan dalam kalangan orang Melayu.
by
Reviewer profile
Menurut Assoc Prof Dr Muhammad Muhsin, apa yang paling penting dalam situasi ini ialah rawatan dari segi psikologi kepada pesakit. Malah, jika ibu bapa mendapati anak mereka atau diri mereka sendiri berkecenderungan seks terhadap kanak-kanak, langkah terbaik ialah bertemu dengan pakar psikiatri dengan segera untuk mendapatkan bantuan.
by
Reviewer profile
Menurut Dr Muhammad Muhsin, kemurungan dalam kalangan kanak-kanak tidak boleh dipandang ringan dan perlu mendapatkan rawatan segera dengan pakar psikatri atau pakar psikologi klinikal. Antara sebab-sabab yang menyumbang kepada situasi ini adalah kurangnya masa diluangkan ibu bapa bersama kanak-kanak, tekanan untuk cemerlang dalam peperiksaan dan lain-lain. Dr Muhammad berpendapat bahawa kemurungan dalam kalangan kanak-kanak tidak boleh dipandang ringan dan perlu mendapatkan rawatan segera dengan pakar psikatri atau pakar psikologi klinikal.
by
Reviewer profile
Menurut Prof Madya Dr Muhammad Muhsin, psikosis selepas bersalin atau royan berlaku kepada satu hingga dua orang setiap 1,000 orang wanita yang baru bersalin. Gangguan mental selepas bersalin terbahagi kepada tiga kategori iaitu maternal blues (murung bayi), kemurungan selepas bersalin dan psikosis selepas bersalin. Walaupun peratusan meroyan berakhir dengan tragedi adalah rendah, namun perlu diberi perhatian serius dengan menyegerakan rawatan supaya dapat mengelakkan perkara ini berlarutan.
by
Reviewer profile
Prof Madya Dr. Muhammad Muhsin Ahmad Zahari, kadar psikosis selepas bersalin atau royan berlakau adalah rendah, iaitu agak 0.1% kepada 0.2% daripada semua ibu yang baru bersalin. Walaubagaimanapun, orang yang rapat dengan wanita tersebut harus member perhatian serius and mendapatkan rawatan secepat mungkin.
by
Reviewer profile
Consultant psychiatrist, associate professor Dr Muhammad Muhsin Ahmad Zahari from Universiti Malaya, who also echoed similarly said it was crucial to perform risk assessment to identify the level of paedophile behaviour. For high risk, it may be needed [sic] to use the pharmacological approach such as anti-androgen. It was found that through effective treatment by combining psychotherapy and pharmacological treatment, it can reduce the recidivism rate by 20 to 50 per cent. However, the treatment is for long term," he said. Anti-androgen is a form of hormonal response that can help to reverse the increase in sexual desire towards children.
by
Reviewer profile
A psychiatric consultant, Associate Professor Dr Muhammad Muhsin Ahmad Zahari said the application enabled smartphone users to lip-synch over their favourite songs, speeches or film quotes and then share the results online. "It has become a norm for the Malaysian society to share their happy moments with other people through the social media network. This dubsmash video become more viral during festivals that there are also people giving speeches using the application," he said when contacted by Bernama.
by