Dr. Nurulazwa Bin Mohamad Noor

  • Career :ORTHOPAEDIC SURGERY

  • Nombor Telefon : +60342895000

  • KPJ Ampang Puteri Specialist, 1, Jalan Mamanda 9, Taman Dato Ahmad Razali, Ampang, 68000, Selangor

3 Comments

More Info
Reviewer profile
Menurut Dr Azwa, kanak-kanak sepatutnya membawa bebanan 1/10 daripada berat badan dan tidak lebih daripada itu. Disebabkan masalah tersebut ada penambahan angka bagi pesakit tulang belakang dalam kalangan pelajar-pelajar sekolah hari ini. Begitupun, ulasnya, sakit leher dan juga bahu tidak terkecuali kerana pada masa yang sama berpotensi tinggi untuk memberi kesan yang sama.
by
Reviewer profile
Menurut Dr Nurul Azwa, sakit tulang belakang yang disebabkan cakera tergelincir kebanyakan disebabkan kecederaan akibat hentakan ketika terjatuh atau mengangkat beban yang berat. Ia sebenarnya merujuk pada keretakan dan koyakan pada bahagian dalam tulang belakang. Ini mengakibatkan gel terkeluar daripada sarungnya lalu menyebabkan cakera membonjol.
by
Reviewer profile
Menurut Dr Nurulazwa, tulang belakang yang normal kelihatan tegak dan lurus di bahagian belakang tubuh, namun mereka yang mengalami masalah skoliosis, tulang belakang berkeadaan bengkok iaitu melengkung ke bahagian sisi sama ada kiri atau kanan seperti bentuk S atau C. Masalah ini tidak boleh dibiarkan begitu sahaja kerana jika tidak dirawat, lama-kelamaan akan mengakibatkan kesakitan yang teruk malah pesakit berkemungkinan hilang keupayaan untuk bergerak.
by