Dr Nomee Ashikin Mohammed Radzi

  • Career :General Paediatrics

  • Nombor Telefon : +60342895000 Ext:3403

  • East Wing-Level 3, Suite No.15, KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital, 1, Jalan Mamanda 9, Taman Dato Ahmad Razali, Ampang, 68000, Selangor

3 Comments

More Info
Reviewer profile

Soft spoken, friendly yang penting dia tahu cara nak tackle hati budak2 bila nak check... masa warded kpj bila nampak doc nomee datang siap say hai!!! Dia happy tak trauma bila tengok doc tak macam dengan doc yang sebelum ni.

by
Reviewer profile
Menurut Dr Nomee Ashikin, kejadian tersedak dalam kalangan bayi dan kanak-kanak sering berlaku terutama seawal usia enam bulan kerana ketika itu mereka melalui proses tumbesaran dan gemar memasukkan apa sahaja ke dalam mulut mereka termasuk bahan bukan makanan. Katanya, kegagalan ibu bapa atau penjaga mengenal pasti punca-punca kejadian yang mendorong kepada kejadian tersedak antara faktor hal itu berlaku dengan mudah.
by
Reviewer profile
Menurut Dr Nomee Ashikin, Perkembangan kognitif bayi perlu dirangsang seawal mungkin berikutan sehingga 85 peratus daripada perkembangan otak mereka dicapai menjelang usia tiga tahun. Pada peringkat ini daya penyerapan kognitif amat tinggi, sistem saraf dan neuron pula berkembang pesat. "Dalam tempoh usia ini, bayi mula mengenali sisi sebenar dunia menerusi lima deria mereka, bau, sentuhan, rasa, dengar dan lihat. Oleh itu, mereka perlu diperkenalkan dengan aktiviti yang merangsang deria berkenaan sekali gus melatih fungsi perkembangan mental dan fizikal.
by