Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) business logo picture

Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM)


Information
Claim business

 

Hasrat menubuhkan Pusat Perubatan di Universiti Sains Malaysia telah wujud seawal April 1974 namun tertangguh sehinggalah dengan rasminya diumumkan pada awal tahun 1979 oleh YAB Timbalan Perdana Menteri ketika itu di bawah Projek Kompleks Perubatan.

Selaras dengan keputusan tersebut, kerajaan memutuskan supaya kompleks Pusat Pengajian Sains Perubatan di tempatkan di Kubang Kerian dan hospital yang sedang dibina bermula 1977 di bawah Kementerian Kesihatan diambil alih oleh Universiti Sains Malaysia untuk dijadikan hospital pengajar dengan kos pembiayaan sebanyak RM29.5 juta. Dari situ, Universiti Sains Malaysia mempertingkat kerja-kerja pembinaan di samping menyegerakan pengambilalihan kawasan tanah yang telah disediakan oleh Kerajaan Negeri Kelantan seluas 72.84 hektar (180 ekar persegi) untuk pembinaan Kompleks Perubatan Universiti Sains Malaysia.

Perkembangan Projek Kompleks Perubatan dalam era Rancangan Malaysia Ke-3 dan Rancangan Malaysia Ke-4 tertumpu kepada pembinaan bangunan hospital sehingga siap sepenuhnya dalam tahun 1983. Serentak dengannya, didirikan juga bangunan-bangunan sokongan iaitu asrama jururawat/doktor pelatihasrama pelajar perubatan Blok L1, kafeteria pelajar, perpustakaan perubatan, asrama pelajar perubatan hospital daerah Jerteh, gelanggang permainan, desa rakyat, stor pusat HUSM, asrama pelajar Blok L2, pusat pelajar dan dewan serba guna.

Di samping itu, beberapa buah rumah telah dibeli untuk penginapan staf. Jumlah unit rumah yang telah dibeli ialah

- 42 unit rumah teres satu tingkat di Pasir Tumboh

- 10 unit rumah teres dua tingkat di Pengkalan Chepa

- 15 unit banglo satu tingkat di Pasir Tumboh

- 43 unit rumah teres dua tingkat di Pasir Tumboh

Sepanjang Rancangan Malaysia Ke-5, Projek Pembangunan diteruskan dengan pembinaan beberapa buah bangunan lagi. Bangunan-bangunan yang telah dibina ialah Rumah Haiwan, Kompleks Sukan, Desa Murni, Pusat Pengajian Sains Perubatan termasuk blok pentadbiran, dewan kuliah, makmal pelbagai guna, bilik tutorial dan kafeteria.

Projek pembangunan dalam Rancangan Malaysia Ke-6 berjalan agak perlahan kerana kekangan kewangan. Hanya blok 11 dan blok 13 dapat dibina dalam tempoh tersebut.

Walau bagaimanapun, dalam tempoh Rancangan Malaysia Ke-7, projek Pembangunan berjalan dengan dengan rancak. Banyak bangunan telah dibina iaiu, Pusat Pengajian Sains Pergigian, asrama pelajar yang boleh menampung 1000 orang pelajar, dewan serba guna, pejabat Hal Ehwal Pelajar serta surau USM, dewan kuliah, makmal kemahiran klinikal, rumah tetamu, blok 9 PPSP, jabatan bendahari, jabatan pendaftar dan jabatan pembangunan.

Projek Pembangunan ini tertangguh dalam Rancangan Malaysia Ke-8 dan disambung semula dalam Rancangan Malaysia Ke-9.

Perancangan pembinaan HUSM dan kompleks Perubatan ini dilakukan oleh para profesional luar negeri yang berpengalaman dalam "Health Care Design".

Reviewer profile
3.7
  • Quality
  • Friendliness
  • Value of Money
  • Waiting Time
There are many specialists and sub specialists here, but even more patients. That's the reality of government hospitals. There's a private wing where you can engage a specialist directly, but you have to pay private rates. Main advantage of a government hospital is the abundant blood supply in case of severe emergencies like accidents or child birth.
by
Reviewer profile
3.3
  • Quality
  • Friendliness
  • Value of Money
  • Waiting Time
hospital universiti kerajaan di Penang.. Kebanyakan doktor pelatih kat sini..
by