Dr. Michael Cheng Kok Hong

5 Comments

More Info
Reviewer profile

Experienced professional specialist. Highly recommended.

by
Reviewer profile
Menurut Dr Michael Cheng, kencing malam dalam kalangan kanak-kanak ada sesuatu yang diwarisi. Tiga daripada empat kanak-kanak dengan kaitan ibu atau bapa mahupun saudara yang ada hubungan juga pernah mengalami masalah kencing malam ketika di usia kanak-kanak. Masalah kencing malam, atau istilah perubatan noctual enuresis adalah perkara normal bagi kanak-kanak . Biasanya selepas kanak-kanak berumur lima atau enam tahun tabiat tersebut akan berhenti dengan sendiri. Majoriti kanak-kanak yang mengalami masalah tersebut juga tidak mempunyai masalah kesihatan kesan dari tabiat kencing malam.
by
Reviewer profile
Menurut Dr Michael Cheng, Kanser prostat berlaku apabila sesetengah sel di dalam prostat menjadi abnormal dan mutasi pada sel DNA abnormal itu menyebabkan ia bertambah lebih banyak dan cepat daripada sel biasa selain sel mampu terus hidup. Pelbagai komplikasi boleh berlaku kepada penghidap kanser prostat antaranya ialah penularan kanser ke organ lain seperti pundi kencing, sel kanser merebak melalui aliran darah atau sistem limfa ke tulang atau organ lain yang boleh membawa maut. Kanser prostat dan rawatannya juga boleh menyebabkan keadaan inkontinens iaitu sukar mengawal pengeluaran air kencing yang akan menganggu aktiviti harian. Disfungsi erektil atau mati pucuk juga boleh berlaku.
by
Reviewer profile
Dr. Michael Cheng Kok Hong is an Urologist recognised by the National Specialist Register and the Ministry of Health. Dr. Michael Cheng Kok Hong is also a member of Malaysian Urological Association (MUA).
by
Reviewer profile
Pakar Urologi dari Mahkota Medical Centre (MMC), Dr. Michael Cheng berkata, kencing malam dalam kalangan kanak-kanak ada sesuatu yang diwarisi. Tiga daripada empat kanak-kanak dengan kaitan ibu atau bapa mahupun saudara yang ada hubungan juga pernah mengalami masalah kencing malam ketika di usia kanak-kanak. Masalah kencing malam, atau istilah perubatan noctual enuresis adalah perkara normal bagi kanak-kanak. Biasanya selepas kanak-kanak berumur lima atau enam tahun tabiat tersebut akan berhenti dengan sendiri. Majoriti kanak-kanak yang mengalami masalah tersebut juga tidak mempunyai masalah kesihatan kesan dari tabiat kencing malam, jelasnya. Tambahnya lagi, wujud beberapa faktor utama berkait rapat dengan masalah kencing malam. Antaranya keturunan, kelewatan dalam mencapai tahap kematangan untuk pengawalan pundi kencing dan kurangnya penghasilan hormon anti diuretik (ADH) ketika tidur.
by