Dr. Mak Choon Soon

  • Career :Neurology

  • Nombor Telefon : +60342568088

  • Fax : +60342568088

  • Gleneagles Hospital, 282-286, Jalan Ampang, 50450, Kuala Lumpur

4 Comments

More Info
Reviewer profile
Menurut Dr Mak, sawan berlaku disebabkan ketidakseimbangan isyarat elektrik di bahagian tertentu di dalam otak atau keseluruhan otak walaupun pemeriksaan klinikal tidak menunjukkan sebarang keabnormalan dan pembentukan otak adalah normal. Diagnosis sawan adalah bergantung kepada sejarah klinikal, iaitu diskrepsi kejadian sawan itu, dan dibantu dengan EEG (Electroencephalogram) dan imbasan otak, sama ada imbasan CT atau imbasan MRI otak.
by
Reviewer profile
Menurut Dr. Mak Choon Soon, bagi ahli keluarga atau teman serumah yang berhadapan dengan pesakit diserang sawan, diingatkan supaya tidak panik kerana sawan itu biasanya akan berhenti selepas satu hingga dua minit. Beberapa langkah boleh diamalkan oleh orang sekeliling apabila seseorang diserang sawan supaya mereka tidak mencederakan diri sendiri dengan meletakkan pesakit dalam posisi mengiring dan tundukkan sedikit kepalanya untuk mengelak dari tersedak air liur yang boleh mengakibatkan lemas semasa tidak sedar sewaktu sawan.
by
Reviewer profile
Perunding Neurologi Pusat Perubatan Gleneagles Kuala Lumpur, Dr Mak Choon Soon, berkata penyakit itu juga boleh berlaku akibat tekanan terlampau tinggi pada bahagian otak seterusnya menyebabkan salur darah dalam otak pecah. Penyakit ini dikategorikan kepada dua jenis iaitu pembuluh darah (trombus) tersumbat mengakibatkan oksigen dan darah terganggu serta adanya pembuluh darah pecah. Biasanya strok pendarahan berlaku secara tiba-tiba tanpa isyarat. Ia lebih berbahaya berbanding strok bukan pendarahan kerana serangannya boleh menyebabkan ajal manakala peluang pemulihan sepenuhnya tipis, katanya.
by
Reviewer profile
According to the consultant neurologist of the Gleneagles Hospital in Kuala Lumpur, Dr Mak Choon Soon, the disease is slightly more prevalent among men than women. It is a disease affecting the elderly where around one per cent of the people over 60 years globally would likely be affected by this disease, Mak said in a health talk on Parkinson's and heart diseases yesterday. He said the disease occurs due to the depletion of nerve cells in the substantia nigra resulting in the reduction of the neurotransmitter dopamine, to disrupt normal basal ganglia activities.
by