Hospital Mesra Bukit Padang business logo picture

Hospital Mesra Bukit Padang


Information
Claim business

Pembinaan Hospital Mesra Bukit Padang telah dirancang pada tahun 60-an dan lengkap dibina pada Mei 1971. Pesakit pertama yang dipindahkan ke hospital ini adalah pesakit psikiatri dari wad pemerhatian di Hospital Queen Elazabeth, Kota Kinabalu. Manakala pesakit psikiatri dari Hospital Buli Sim Sim, Sandakan (Hospital Psikiatri yang terulung) dipindahkan ke hospital ini mulai 06 Jun, 1981.

Hospital Mesra Bukit Padang satu-satunya hospital sakit jiwa di Sabah dan dikategorikan sebagai hospital pakar yang khusus menjalanakan perawatan psikiatri dengan jumlah katil sebanyak 302 buah. Disamping ini juga diwartakan sebagai Pusat Detoksifikasi Penagih Dadah pada 16 Jun, 1983. Selain itu, di hosptial ini juga menempatkan pesakit dari Hospital Queen Elizabeth di "Medical Extension".

HMBP telah melalui banyak proses kemajuan dari segi infrastruktur , dasar dan halatuju perawatan psikiatri mengikut perkembangan semasa di bawah 8 orang pengarahnya.

Kini, dengan slogan “Perawatan Psikiatri ke arah Pendekatan Holistik” , HMBP telah berjaya mencipta nama sebagai institusi psikiatri yang pertama di Malaysia dianugerahkan dengan kedua-dua sijil MS ISO 9001:2000 dan Akreditasi. Pada 29 November 2005 pula, warga HMBP merasa bangga apabila HMBP dianugerahkan dengan “Anugerah Kualiti Ketua Menteri” sempena sambutan Hari Kualiti Peringkat Negeri Sabah. Kini hospital ini merupakan hospital rujukan bagi semua kes-kes psikiatri seluruh sabah bagi 19 buah hospital dan semua Klinik Kesihatan.

Hospital Mesra Bukit Padang terletak 6 kilometer dari pusat Bandaraya Kota Kinabalu. Ia meliputi kawasan seluas 114.65 ekar dan kawasan yang telah dibangunkan adalah seluas 40 ekar.

 

Waktu Melawat Pesakit di Hospital Mesra Bukit Padang:

Isnin – Jumaat

12:30pm - 2.00pm @ 4:30pm - 6:00pm

Hujung Minggu dan Cuti Kelepasan Am

12:30pm - 6:00pm

 

Reviewer profile
4.2
  • Quality
  • Friendliness
  • Value of Money
  • Waiting Time
Tahniah! Kepada semua kakitangan2, nurses dn juga Dr2 semua di hospital mesra bukit padang kerana menjalankan tugas mereka dengan penuh kesabaran dn tanggung jawab melayan pesakit2.
by
Reviewer profile
3.6
  • Quality
  • Friendliness
  • Value of Money
  • Waiting Time
This place is very peaceful and im feeling like a true warrior who acted like a classless crazy human.
by